Supersunne matretter med naturlige råvarer

Her finner du et utvalg av oppskrifter med ingredienser som kroppen og ganen din vil elske. Er du veganer, bytt enkelt ut egg med linfrø-egg og melkeprodukter med veganske alternativer. Velg økologisk om du har mulighet, da slipper du sprøytemidler. 

Golden Milk krydderblanding 

3 ts gurkemeie
1 ts kanel
1 ts kardemomme
1 klype fin pepper/chilipepper
Honning, lønnesirup eller agave etter smak

1 ts til 2,5 dl melk etter ønske. Melk varmes til kokepunktet, tilsett krydder.

Granola 

100 g havregryn
50 g mandler
50 g valnøtter 
50 g hasselnøtter
50 g honning/lønnesirup
1 ss økol. fast kokosolje / smør
1 ts kanel
1/2 ts kardemomme

Hell nøttene i en foodprosessor o.l. Mix til du har en mellom grov hakket masse. Bruker du smør, smeltes det først. Hell det og resten av ingrediensene i en bolle og bland godt.  Spre massen på bakeplate med bakepapir. Stekes i ovnen på 180 grader i ca. 15 minutter til lett gyllent.

Daddel- og nøtteboller 

100 g dadler u/sten
50 g mandler
50 g valnøtter
1 ts kakao
1 ts ekte vanilje/ekstrakt
1 klype salt

Legg alt i en blender og mix til en masse. Form til små boller og rull  i kokos, kakao eller lakrispulver. 

Tranbær og rosin kaker

100 g dadler + 1 dl vann
80 g havregryn
80 g mandelmel
20 g tranebær 
20 g rosiner
30 g honning/lønnesirup
1 ts bakepulver
1 ts fiberhusk

Kok vannet, ta ut steinene på dadlene og legg i vannet 15 min. Hell i blender og miks til kremet masse. Bland alt sammen i en bolle og Bland alt sammen i en bolle og lag 10 boller på bakeplate med bakepapir. Trykkes litt flatere. Stekes i ovnen på 180 grader i ca. 15 minutter.

Avslørte bondepiker (2 p) 

100 g eplemos
100 g gresk yoghurt / kefir
100 g  granola (se oppskrift)

Legg eplemos i bunn, så yoghurt og topp med musli. Godt for ganen og magen.




Spansk romesco saus 

100 g soltørket tomat 
100 g tomat i tetrapak
200 g paprika grillet - se under
100 g mandler, bløtlagt
1 ss hvitvin/eplesidereddik
50 g olivenolje
2 stk hvitløk
1 ts røkt paprika + litt chili

Bløtlegg mandlene 2-3 t. 1 stor paprika deles i to, ta ut frø og grill til skallet er sort. Avkjøl og ta av skallet. Alternativt kjøp grillet paprika på glass. Bland alle ingrediensene i en blender og smak til med chili, salt og pepper. Serveres varm som base i gryteretter, pastasaus eller som dipp.

Eplemos 

5 røde, søte epler 
50 g lønnesirup/honning
1 ss sitronsaft
1 ts ekte vaniljepulver/ekstrakt
1/2 ts ceylon kanel (valgfri)

Kutt eplene i så biter (med skallet) og ha i en gryte med resten. Varm på middels varme til eplene slipper vann, kok opp. La putre til mos.