Supersunne matretter med naturlige råvarer
Her finner du et utvalg av oppskrifter med ingredienser som kroppen og ganen din vil elske. Er du veganer, bytt enkelt ut egg med linfrø-egg og melkeprodukter med veganske alternativer. Velg økologisk om du har mulighet, da slipper du sprøytemidler.
Golden Milk krydderblanding
3 ts gurkemeie
1 ts kanel
1 ts kardemomme
1 klype fin pepper/chilipepper
Honning, lønnesirup eller agave etter smak
1 ts til 2,5 dl melk etter ønske. Melk varmes til kokepunktet, tilsett krydder.
Granola
100 g havregryn
50 g mandler
50 g valnøtter
50 g hasselnøtter
50 g honning/lønnesirup
1 ss økol. fast kokosolje / smør
1 ts kanel
1/2 ts kardemomme
Hell nøttene i en foodprosessor o.l. Mix til du har en mellom grov hakket masse. Bruker du smør, smeltes det først. Hell det og resten av ingrediensene i en bolle og bland godt. Spre massen på bakeplate med bakepapir. Stekes i ovnen på 180 grader i ca. 15 minutter til lett gyllent.
Daddel- og nøtteboller
100 g dadler u/sten
50 g mandler
50 g valnøtter
1 ts kakao
1 ts ekte vanilje/ekstrakt
1 klype salt
Legg alt i en blender og mix til en masse. Form til små boller og rull i kokos, kakao eller lakrispulver.
Tranbær og rosin kaker
100 g dadler + 1 dl vann
80 g havregryn
80 g mandelmel
20 g tranebær
20 g rosiner
30 g honning/lønnesirup
1 ts bakepulver
1 ts fiberhusk
Kok vannet, ta ut steinene på dadlene og legg i vannet 15 min. Hell i blender og miks til kremet masse. Bland alt sammen i en bolle og Bland alt sammen i en bolle og lag 10 boller på bakeplate med bakepapir. Trykkes litt flatere. Stekes i ovnen på 180 grader i ca. 15 minutter.
Avslørte bondepiker (2 p)
100 g eplemos
100 g gresk yoghurt / kefir
100 g granola (se oppskrift)
Legg eplemos i bunn, så yoghurt og topp med musli. Godt for ganen og magen.
Spansk romesco saus
100 g soltørket tomat
100 g tomat i tetrapak
200 g paprika grillet - se under
100 g mandler, bløtlagt
1 ss hvitvin/eplesidereddik
50 g olivenolje
2 stk hvitløk
1 ts røkt paprika + litt chili
Bløtlegg mandlene 2-3 t. 1 stor paprika deles i to, ta ut frø og grill til skallet er sort. Avkjøl og ta av skallet. Alternativt kjøp grillet paprika på glass. Bland alle ingrediensene i en blender og smak til med chili, salt og pepper. Serveres varm som base i gryteretter, pastasaus eller som dipp.
Eplemos
5 røde, søte epler
50 g lønnesirup/honning
1 ss sitronsaft
1 ts ekte vaniljepulver/ekstrakt
1/2 ts ceylon kanel (valgfri)
Kutt eplene i så biter (med skallet) og ha i en gryte med resten. Varm på middels varme til eplene slipper vann, kok opp. La putre til mos.